Ga naar de inhoud
Home » Blogs » Waarom wij voor een Ford Ranger kozen!

Waarom wij voor een Ford Ranger kozen!

Een veelgestelde vraag die we krijgen is: waarom wij we voor een Ford Ranger kozen en niet voor een Toyota Hilux? In dit blog delen we onze persoonlijke overwegingen en wat uiteindelijk de doorslag gaf. Hoewel we niet alle technische details bespreken, hopen we je te inspireren om je eigen keuze te maken.

Welke pick-up? 

Toen we besloten een camper te bouwen op basis van een pick-up, kwam al snel de vraag: welke pick-up past het beste bij ons? De opties zijn ruim:

  • Mitsubishi L200
  • Isuzu D-Max
  • Toyota Hilux
  • Ford Ranger
  • Nissan Navara

Voor ons bleven uiteindelijk twee modellen over: de Hilux vanwege zijn legendarische reputatie en de Ranger, die we qua ontwerp aantrekkelijk vonden. Omdat betrouwbaarheid en functionaliteit essentieel zijn voor onze reizen naar afgelegen gebieden, wilden we verder kijken dan uiterlijk.

Beschikbaarheid wereldwijd 

Zowel de Hilux als de Ranger worden wereldwijd verkocht. Dit betekent dat onderdelen in grotere steden doorgaans goed verkrijgbaar zijn, een belangrijk punt voor wie vaak buiten de gebaande paden reist.

Waarom niet de Hilux? 

De Hilux staat bekend om zijn reputatie van onverwoestbaarheid, vooral de oudere generaties. Dit beeld wordt vaak versterkt door anekdotes en verhalen, zoals de bekende aflevering van Top Gear. Tijdens onze gesprekken met andere reizigers merkten we echter dat velen hun keuze voor de Hilux / Toyota niet altijd konden onderbouwen met persoonlijke ervaringen of feiten. Anderen gaven aan simpelweg op de gevestigde naam te vertrouwen, zonder zelf vergelijkend onderzoek te doen of eigen ervaringen te delen. Deze gesprekken bevestigden voor ons dat we verder wilden kijken dan alleen reputatie en ons wilden richten op concrete feiten en eigen ervaringen. Hoewel we de Hilux absoluut waarderen, wilden we een auto kiezen op basis van eigen onderzoek en voorkeuren.

Waarom wel de Ranger? 

Om een goed beeld te krijgen van de Ford Ranger, hebben we veel testen bekeken, vooral uit Australië – een land dat bekendstaat om zijn veeleisende 4×4-markt. Vanaf het PX2-model (vanaf 2016) bleek de Ranger qua betrouwbaarheid en techniek vergelijkbaar met de Hilux. Daarnaast vonden we de Ranger aantrekkelijker qua design en luxer aanvoelen tijdens proefritten. De Ranger rijdt meer als een personenauto, terwijl de Hilux ons meer deed denken aan een bedrijfswagen.

De uitvoering

Voor onze camperopbouw kozen we bewust voor een extra cabine. Dit biedt ons de ideale combinatie van functionaliteit en ruimte: genoeg plek om spullen zoals jassen en tassen achter de stoelen op te bergen, en de stoelen zijn volledig verstelbaar. Daarnaast biedt de extra cabine ook de mogelijkheid om twee extra stoelen te gebruiken. Wat ideaal is voor het meenemen van passagiers tijdens kortere ritten. Deze flexibiliteit maakt het reizen comfortabeler en veelzijdiger. Een dubbele cabine is in Nederland niet geschikt als basis voor een camper. En een enkele cabine vonden we te klein. 

Prijs en specificaties

Een Ranger PX2 uit 2016 met 200 pk en automaat bood een veel gunstigere prijs-kwaliteitverhouding dan een vergelijkbare Hilux. Voor ons budget lag een Hilux met vergelijkbare specificaties simpelweg buiten bereik, terwijl de Ranger perfect binnen onze mogelijkheden paste. Bij de Ranger konden we binnen ons budget een model vinden met 200 pk en een automaat – een samenstelling die bij de Hilux pas vanaf 2021 beschikbaar is. Voor hetzelfde budget konden we bij de Hilux slechts een model met 150 pk en handgeschakelde versnellingsbak krijgen.

Conclusie

 Onze belangrijkste overwegingen op een rij:

  • Zowel de Ranger als de Hilux worden wereldwijd verkocht.
  • De Ranger is vanaf 2016 vergelijkbaar qua betrouwbaarheid en techniek met de Hilux.
  • Wij vinden de Ranger mooier.
  • De prijs/uitvoering van de Ranger paste beter bij ons budget.
  • De Ranger bood de samenstelling die we zochten (extra cabine, 200 pk, automaat).

Voor ons bleek de Ford Ranger de beste keuze. Dit betekent niet dat de Hilux een slechte pick-up is, maar wij adviseren iedereen om eigen onderzoek te doen en keuzes te baseren op feiten, persoonlijke behoeften en voorkeuren. Nu zul je wellicht denken, wat nou als de de Hilux van 2016 ook de samenstelling van 200pk en een automaat had gehad. Zouden jullie dan nog steeds van de Ranger zijn gegaan? Ja! Onze afwegingen zijn meer dan enkel de prijs geweest. Als we echt een Hilux hadden gewild hadden we langer gespaard en voor een 2021 model gegaan.

Aangezien wij in beide auto’s geloven en graag de keuze aan jezelf over laten hebben wij de cabine ook beschikbaar voor de Toyota Hilux. Ben je benieuwd naar andere auto’s informeer gerust naar de mogelijkheden.

Wil je meer lezen over hoe wij de reis in een Land Roamer cabine ervaren? Neem een kijkje op onze Instagram of overzichtpagina.

Heb je vragen of wil je meer weten over waarom wij voor een Ford Ranger kozen? Neem gerust contact met ons op!

2 gedachten over “Waarom wij voor een Ford Ranger kozen!”

  1. Met veel genoegen heb ik jullie verslag gelezen over waarom de Ranger jullie voorkeur heeft gekregen.
    Als trotse bezitter van een 3,2L automaat (nieuw gekocht in 2013) met ca 150K op de teller waarvan meer dan de helft hard-core offroad in extreme omstandigheden (tenminste als je -45C extreeme kunt noemen) ben ik het (bijna) volledig eens met jullie analyse.
    Het enige punt dat ik wil maken is dat Ford een wereldmerk is, alleen… onderdelen zijn niet wereldwijd te krijgen. Mijn truck is gebouwd in Thailand (n gekocht in Mongolie) en bijna geen onderdeel is vergelijkbaar met in Duitsland of Z-Afrika gebouwde Rangers. De Ford importeur hier in NL herkent het VIN nummer niet en is absoluut niet bereid hun collega’s in ZO-Azie te benaderen over uitwisseling van parts-numbers. Elke keer dat ik een onderdeel moet laten vervangen is het dan ook een grote puzzel om een passend onderdeel te vinden. Gelukkig gaat er motorisch nooit iets mis, gewoon oerbetrouwbaar blok, maar ophanging, dempers willen met mijn rijstijl en barre omstandigheden nog wel eens de geest geven.
    Nog een vraagje” jullie bouwen zeker niet iets voor een 4-deurs Ranger?

    groet, aart

  2. Interessant om te lezen hoe jouw Ranger zich heeft gehouden onder zulke extreme omstandigheden! Het probleem met onderdelen klinkt inderdaad als een flinke uitdaging, zeker als de importeur niet meewerkt. Wij hebben deze ervaring niet met onze auto in Zuid Amerika, onderdelen konden we gemakkelijk vinden met het Chassis nummer. Goed om te horen dat de motor zo betrouwbaar is, dat bevestigt weer waarom de Ranger zo geliefd is in de offroad-community.

    Wat betreft je vraag: Deze beantwoorden we per mail aan je.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *