Ga naar de inhoud
Home » Blog » Cartagena de Indias

Cartagena de Indias

    Cartagena de Indias: ontdek de charme van de stad en haar geschiedenis

    Terwijl onze auto met de boot onderweg is naar Colombia, vertrekken wij alvast richting Cartagena de Indias, om ons aan te passen aan het leven daar en wat tot rust te komen. De periode voorafgaand aan het verschepen van de auto was intensief, en nu zijn we toe aan vakantie. De vlucht verloopt redelijk voorspoedig, met een tussenstop in Parijs en Bogotá. Na zo’n 21 uur arriveren we in ons hotel in Cartagena de Indias.


    Onze tijd in Cartagena de Indias bestaat grotendeels uit werken. Uiteraard hebben we ook de tijd genomen om als toeristen de stad te verkennen. In het begin voelde de stad druk en hectisch, maar na verloop van tijd, gedurende ons verblijf van twee weken, raakten we eraan gewend.

    De geschiedenis van Cartagena de Indias

    Cartagena de Indias heeft een rijke geschiedenis, die teruggaat tot de Spaanse koloniale tijd. De inwoners van de stad hebben een trotse herinnering aan de Spaanse overheersing, terwijl de aanvallen van de Engelsen en Fransen een minder prominente plaats innemen. Door deze bezettingen is de stad multicultureel, met invloeden van inheemse volkeren, Europeanen en Afrikanen. De huidige generaties in Cartagena de Indas zijn vaak een mix van deze diverse achtergronden, wat leidt tot uiteenlopende uiterlijke kenmerken binnen gezinnen. Racisme lijkt hier geen wijdverspreid probleem.

    Cartagena de Indias ligt net boven zeeniveau, en dit is zichtbaar in de open riolen die vaak het regenwater afvoeren. Het getijdenverschil is duidelijk zichtbaar in de open putten, en bij hoog water of hevige regenval kunnen delen van de stad onder water staan. Dit wordt versterkt door het feit dat een groot deel van de stad ooit zee was, maar door de Spanjaarden is opgehoogd. Rondom Cartagena de Indas staan meerdere strategisch geplaatste forten en muren die de stad ooit beschermden tegen aanvallen van piraten en andere landen. De stad fungeerde als opslagplaats voor goud en smaragden, die vanuit het binnenland naar Spanje werden vervoerd.

    Toerisme en cultuur in Cartagena de Indias

    Tegenwoordig draait de oude stad van Cartagena de Indias volledig op toerisme. Binnen de oude stadsmuren wonen nauwelijks nog lokale bewoners, en veel gebouwen zijn omgebouwd voor toeristische doeleinden. Het voelt er veilig als toerist, met veel straatverkopers die lokale producten aanbieden zoals eten, sieraden en kleding. Ze proberen je wat te verkopen, maar als je “nee” zegt, laten ze je met rust.

    De stad biedt verschillende wijken om te verkennen:

    • Centro is het historische centrum, met prachtige koloniale gebouwen.
    • Getsemaní is de kleurrijkste wijk van de stad, beroemd om zijn straatkunst en de vlaggen die de straten sieren.
    • San Diego is rustiger en chiquer, ideaal voor wie van een iets minder drukke omgeving houdt.

    Buiten de stadsmuren verblijven veel toeristen in de goedkopere wijk Manga of het luxueuze Bocagrande, waar de skyline van Cartagena de Indias te bewonderen is. Wij verbleven zelf in Centro, Getsemaní en Manga en merkten dat het verblijf binnen de stadsmuren veel levendiger en vooral ’s avonds veel veiliger aanvoelt. De stad biedt een gevarieerde keuken, van lokale eetgelegenheden waar je voor 3-4 euro per persoon een drie-gangen diner kunt eten, tot westerse restaurants waar je al snel minimaal 10-15 euro betaalt voor een hoofdgerecht.

    Stadspark in Cartagena de Indias

    In het midden van de stadsmuren kan je ook het stadspark vinden. Dit park wordt gebruikt door lokalen tijdens een pauze, en er zijn dan ook vele eet karretjes te vinden. Onder toeristen staat dit park bekend om de aapjes, luiaarden en leguanen die je hier kan zien. De beesten leven hier ‘vrij’, al is er ook niet echt een ander gebied waar ze heen kunnen.

    Cartagena de Indias

    Lokaal avontuur: Stadstour en tips voor reizigers

    We maakten een stadstour met een lokale gids, wat we zeker aan raden. De gids nam ons mee naar karakteristieke gebouwen en locaties binnen de stadsmuren. Ook legde ons een lokaal gezegde uit: “no dar papaya” (geef geen papaja), wat betekent “toon niet wat je hebt”. Het dragen van dure sieraden of het gebruiken van een smartphone of camera op straat kan buiten de stadsmuren problematisch zijn, Binnen de oude stadsmuren is dit meestal geen probleem, maar eenmaal hier buiten moeten zowel toeristen als lokalen extra opletten, vooral ’s nachts.

    Cartagena de Indias
    Cartagena de Indias
    Cartagena de Indias
    Cartagena de Indias
    Cartagena de Indias
    Cartagena de Indias
    Cartagena de Indias


    We brachten ook een bezoek aan het Maritiem Museum, waar we nog meer leerden over de geschiedenis van Cartagena de Indias, inclusief de zeeslagen en bezettingen die de stad doormaakte. Het museum is grotendeels in het Spaans, dus als je de taal niet spreekt, is een vertaalapp een goede optie. Het museum was anders opgezet dan je meestal ziet. De zeeslagen zijn in maquettes opgezet waardoor het erg tastbaar werd. Een echte aanrader als je meer van de geschiedenis wilt weten.


    Naast het maritieme museum, hebben we ook 1 van de vele forts bezocht die hier nog bestaan in Cartagena de Indias. De meest bekende is het Kasteel van San Felipe de Barajas, die je niet kan missen. Er wappert bovenop het fort een grote vlag van Colombia, die je vanaf vele dakterrassen in de oude stad kan zien. De informatie is hier wat gelimiteerd, maar er is een geschiedenisfilm die je kan bekijken, in het voormalige ziekenhuis in het fort, met Engelse ondertiteling.

    Cartagena de Indias
    Cartagena de Indias


    Zelf rijden in Cartagena de Indias

    Het verkeer in Cartagena de Indias is chaotisch. tweebaans wegen worden als vierbaans wegen gebruikt, en motoren slingeren hier nog door heen. Dubbel doorgetrokken lijnen lijken er voor de sier en de borden langs de kant van de weg worden eveneens genegeerd. Maar toch lijkt er een vorm van respect te zijn wanneer je je ruimte afdwingt. Het viel ons vooral op dat we geen agressie en ongelukken zagen. Er wordt vaak gezegd dat als je in Cartagena de Indias kunt rijden, je in heel Zuid-Amerika kunt rijden, dus we verwachten niet veel ergere situaties dan wat we hier hebben meegemaakt, we zijn erg benieuwd!

    Ons volgende avontuur gaan we naar het met de camper naar het noorden van Colombia. We twijfelen nog erg of we naar Punta de Gallinas gaan vanwege de vele roadblocks. Of we daadwerkelijk zijn gegaan lees je in onze tweede blog.

    Onze Tips

    Eten in Cartagena de Indias:

    • Lekkere Italiaan: Di Silvio Trattoria
    • Goed vleesrestaurant: Lena & Carbon (Centro) [10.424692204207888, -75.5511610132479]
      Onze favorieten zijn de vis (Mojarra frita) en de ossenhaas (Lomo lino).
    • Goedkope lokale restaurants: Carrera 10 (Getsemaní) 

    Cultuur in Cartagena de Indias:

    • Museo Naval del Caribe
    • Kasteel van San Felipe de Barajas – Bezoek het ’s ochtends, wanneer het nog aangenaam is qua temperatuur. De echte drukte begint pas in de middag. Mis de film over de geschiedenis van het kasteel niet, die in het voormalige “ziekenhuis” wordt getoond.

    Tip om vooraf te bespreken voordat je gaat rijden in het buitenland:
    Het is verstandig om samen van te voren in te schatten wat iemand doet in een gevaarlijk situatie. Wij vermoeden dat Jerry, naast dat hij meer pusht in het verkeer, ook eerder doorrijd. Om deze reden zal Jerry ook vooral rijden in de steden en mogelijk gevaarlijke situaties.

    Tags:

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *